29.01.24 1

«ЩО ПОСІЄШ, ТЕ Й ПОЖНЕШ», — каже народна мудрість, адже насіння несе у собі біологічні та господарські властивості. 50-60% урожаю залежить від якості насіннєвого матеріалу, решта — технологія вирощування, ґрунтово-кліматичні умови та інше. В сучасному сільському господарстві високоякісний посівний матеріал має першочергове значення. Якість насіння є однією з основних умов одержання високих урожаїв сільськогосподарських культур. Найкраще перед висівом перевіряти насіння в надійній лабораторії, щоб бути впевненими у тому, що сієте насіння з тими кондиціями, які потрібні.
Основними важливими якісними показниками насіння на які варто перевірити посівний матеріал є:
Маса 1000 насінин. Чим більша маса 1000 насінин, тим кращі схожість та енергія проростання. Рослини мають добре розвинений листовий апарат, мають підвищений імунітет, що у собі включає стійкість до хвороб, кореневих гнилей. Такі посіви мають більший коефіцієнт кущення, більше продуктивних пагонів, більше запасають цукрів та краще перезимовують.
Схожість насіння та енергія проростання. Від цих показників залежить посівна якість, густота посіву, дружність сходів, рівномірність розподілу на полі стеблостою. Основні посівні якості насіння формуються у процесі вирощування насіннєвого матеріалу і, значною мірою, залежать від зональних особливостей, ґрунтово-кліматичних умов, технології вирощування, системи удобрення.
Чистота. Для максимальної віддачі по урожайності певного сорту необхідно мати високу сортову чистоту — не менш як 95%. Насіння не повинно містити у собі домішки важко відокремлюваних культурних рослин, смітну (насіння бур’янів) та інші.
Вологість насіння. Важливий показник якості насіння - їх вологість. Нормальною вологістю насіння зернових культур вважається 14-15%. При підвищеній вологості зерно в сховищах може швидко самозігріватися, його вражають різні хвороби і особливо плісняві гриби. Підвищена вологість призводить до різкого зниження схожості насіння, а іноді і їх якості, а також до псування продовольчого і фуражного зерна. Необхідно систематично контролювати вологість зерна, щоб регулювати умови його зберігання.
Відсутність зараження внутрішньою інфекцією (сажка, фузаріоз). Попередня перевірка насіння сільськогосподарських культур на зараженість хворобами має важливе значення, адже результати таких досліджень будуть достатньою підставою для прийняття рішення про доцільність проведення обробки насіння та підбір протруйника необхідного спектра дії.
Відсутність зараження шкідниками акцентуємо вашу увагу на тому, що визначати посівні якості насіння необхідно тільки в лабораторіях, які уповноважені на проведення таких досліджень.
Перевірити посівні якості насіння можна в ДУ «Центральна фітосанітарна лабораторія», яка пройшла відповідну акредитацію (м.Київ, вул. Колоскова,7, тел. (044) 524-41-03)
Вартість повного дослідження проби насіння на посівні якості невисока (від 56,99 грн.), але отримані результати дозволяють заощадити десятки тисяч гривень у подальшому.

29.01.24 2